středa 2. září 2009

sl.com v novém hávu

Jistě jste už zaregistrovali novou podobu oficiálních stránek Second Life. Já taky. A co je teda jiného a nového na tomhle webu? Pokusím se to tu shrnout.

Úvodní stránka vypadá stejně jako před tím, ale přece jenom jsou tu změny. Zelené odkazy nahoře umožní spustit rovnou Second Life klienta. To sice nevím, na co je, ale budiž. Druhý odkaz „Login“ kvituju, protože minule to bylo tlačítko hned vedle oranžového tlačítka „Join Now“ a to mně dost vadilo. Zajímavější věci jsou však uvnitř, takže klikněte na Login a přihlašte se.

Á, přihlašovací okno jsme už někde viděli. Kdepak asi? To se hned ozřejmí po přihlášení. Objeví se tzv. „dashboard“, česky palubní deska, s vaším SL jménem. Kde máte všechno, co se týká SL pokupě, a to:
  1. Poslední příspěvky na oficiálních blozích – Blog Feeds
  2. Poslední aktivita na oficiálních blozích – Recent Activity
  3. Poslední stav Second Life – Grid Status
  4. Nejbližší akce v SL – Upcoming Events
  5. Přímý vstup na Xstreet – Xstreet SL
  6. Videonávody – Video Tutorials
  7. Vaše skupiny – My Groups
Pokud nesledujete blogy jiným způsobem, např. RSS kanály, tady máte možnost. Dobrá je funkce o nejbližších akcích v SL, klepnutím na akci se ukáže info, místo na mapě, kde se akce koná, plus SLurl a už se můžete teleportovat.

Xstreet je další propojení, protože přihlašovací obrazovka je stejná a způsob přihlášení také, takže hned můžete vybírat a nakupovat. No asi, protože chybička se vloudila. Po kliknutí na zboží vás to sice přenese na Xstreet, horní černá lišta se klonuje, ale nakoupíte houby s octem, protože se musíte znovu nalogovat, tentokrát na Xstreet!

Videa se otvírají samozřejmě v novém okně, což je pohodlné. Pokud si chcete nechat ukázat všechny novinky na webu zvolte vide - Highlights of the new secondlife.com.

My Groups je celkem pochopitelná záležitost, dobré je, že vám ukazuje, kolik členů ve skupině a nemusí se to složitě hledat v prostředí SL klienta.

Levý sloupec obsahuje tři bloky. První se týká všeho kolem vašeho avatara. Account – účet má stejnou strukturu, jak si pamatujete z dřívějška. Položka Events umožňuje vám vložit nějakou akci (max. 5 za den), ale pouze za určitých podmínek specifikovaných v Event Posting Rules, a to:
  • Vy máte v osobním vlastnictví pozemek o rozloze nejméně 512 m2.
  • Pozemek je ve vlastnictví skupiny, které jste členem, a jeho rozloha je nejméně 512 m2.
  • Pozemek je na soukromém ostrově, vy jste na seznamu umožňujícím vstup na ostrov a rozloha pozemku je nejméně 512 m2.
  • Pozemek patří vedení Linden Lab a má nastaveno v Search Places – Hangout.
  • Pozemek patří vašemu příteli, má nastaveno v Search Places – Hangout a rozloha pozemku je nejméně 512 m2.
Položka Shop umožňuje ovládat vaše nákupy na Xstreet, Land Manager je vše o vašem vlastním pozemku a Merchant Tools zase slouží pro vás jako obchodníka na Xstreet.

Linden Exchange blok slouží k nakupování a prodeji lindenů. Poslední blok Friends ukazuje vaše online a offline přátele.

Horní lištu doporučuji otestovat, některé položky duplikují výše popsané věci. Zajímavé, že po kliknutí na World Map se ukáže mapa SL, která je samozřejmě funkční, můžete vyhledávat a hned se i teleportovat. Pokud se potřebujete vrátit na hlavní stránku (dashboard) máte smůlu. Chybí odkaz, funguje jen tlačítko Backspace na klávesnici, či použití myši atd.

Co říci na závěr. Celkové ladění je příjemné než ta modrá před tím. Holt, zelená à la Second Life je příjemnější i na oči. Pokud by fungovalo jedno přihlášení i v souvislosti s Xstreet, bylo by to super. Já osobně nevyužiji všechny možnosti, prostě se lognu jen, když potřebuji kontrolovat své transakce.

Testováno v prostředí Firefoxu.

Coral Ducatillon

Žádné komentáře:

Okomentovat